Нови 23 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемични мерки при преминаване на КПП се водят в Районна прокуратура – Елин Пелин

23 Април 2020 г.

Под ръководството на Районна прокуратура - Елин Пелин се наблюдават двадесет и три досъдебни производства, образувани за два дни – 21.04.2020 г. – 22.04.2020 г. Всичките са за извършени престъпления по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – нарушаване на противоепидемичните мерки в условията на извънредно положение в страната.

     Под ръководството на Районна прокуратура - Елин Пелин се наблюдават двадесет и три досъдебни производства, образувани за два дни – 21.04.2020 г. – 22.04.2020 г. Всичките са за извършени престъпления по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – нарушаване на противоепидемичните мерки в условията на извънредно положение в страната. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространяването на заразна болест (COVID-19), от министъра на здравеопазването са били издадени заповеди за създаване на контролно-пропусквателни пунктове. През тях е разрешено преминаването на лица само в случай на неотложност на пътуването, наложено от: полагане на труд в населеното място, здравословни причини, завръщане на настоящ или постоянен адрес, необходимост от полагане на грижи за роднини или близки при конкретни условия. Водят се разследвания за преминаване през контролно-пропусквателен пункт при първокласен път № 1 /км 232 + 278/, Софийска област, при което били декларирани неверни обстоятелства. Престъпните деяния били извършени по време на пандемия и извънредно положение.

Работата по досъдебните производства продължава като разследването по тях се води от разследващи полицаи при ОД на МВР – София област.