Води се производство по екстрадиция на турски гражданин, направил опит за незаконно превеждане на малолетно дете през границата на страната

29 Март 2018 г.

 Около 08:20 ч. на 21.03.2018 г., турският гражданин М. Полат преминавал с лек автомобил „БМВ“ през сръбско-българската граница на ГКПП-Калотина, на път от Германия за Турция. В колата му имало много багаж и поради демонстрираното от шофьора бързане, МПС било подложено на щателна проверка от българските граничните власти. В резултат на нея в багажника на автомобила, в кухина под кората, било открито дете.

Води се производство по екстрадиция на турски гражданин, направил опит за незаконно превеждане на малолетно дете през границата на страната

 

      Около 08:20 ч. на 21.03.2018 г., турският гражданин М. Полат преминавал с лек автомобил „БМВ“ през сръбско-българската граница на ГКПП-Калотина, на път от Германия за Турция. В колата му имало много багаж и поради демонстрираното от шофьора бързане, МПС било подложено на щателна проверка от българските граничните власти.  В резултат на нея в багажника на автомобила, в кухина под кората, било открито дете.

По случая е било образувано досъдебно производство под наблюдението на Районна прокуратура – Сливница, а спрямо Полат е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В хода на разследването е било установено, че момчето е негов син, роден в гр. Киел, Германия, през 2008 г.

Вчера, 28.03.2018 г., наказателното производство срещу подсъдимия М. Полат е приключило със споразумение, което съдът е одобрил. За извършеното от него престъпление – опит за незаконно превеждане през границата на страната на лице, ненавършило 16-годишна възраст с използване на МПС, му е наложено наказание от девет месеца „Лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

     Междувременно в Софийска окръжна прокуратура е било получено уведомително писмо от Дирекция „Международно и оперативно сътрудничество” на МВР за това, че срещу Полат има издадена Европейска заповед за арест от съдебните власти на Федерална Република Германия - Прокуратура Манхайм, за отвличане на малолетно лице.

С постановление на прокурор в ОП- София М. Полат е бил задържан за 72 часа с цел осигуряване явяването му в съда, във връзка с водено производство за неговата екстрадиция в Германия.

Предстои произнасянето на съда.