Наложено наказание на чужд гражданин, незаконно превозвал пет хиляди литра оцетен анхидрид

28 Август 2017 г.

       Окръжна прокуратура – София постигна споразумение със защитата на обвиняемия М.К. – гражданин на Босна и Херцеговина, задържан на 02.08.2017 г. от митнически служители за незаконен превоз на пет хиляди литра оцетен анхидрид

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

28 август 2017 г.

Наложено наказание на чужд гражданин, незаконно превозвал пет хиляди литра оцетен анхидрид

    Окръжна прокуратура – София постигна споразумение със защитата на обвиняемия М.К. – гражданин на Босна и Херцеговина, задържан на 02.08.2017 г. от митнически служители за незаконен превоз на пет хиляди литра оцетен анхидрид.

    Управляваният от чужденеца товарен автомобил, състоящ се от влекач и полуремарке, по документи превозвал 32 палета соларни панели от хърватска фирма за получател в Турция. При влизане в България през ГКПП-Калотина камионът бил подложен на щателна проверка, която установила, че между соларните панели се превозват и пет пластмасови контейнера. Съдовете, с вместимост 1000 литра всеки, били пълни с безцветна течност с остър мирис на оцет. При лабораторния анализ на взетите проби било констатирано, че намереното вещество е оцетен анхидрид, представляващ прекурсор за производство на наркотични вещества. Общата стойност на контрабандната стока възлиза на 9 250 лв.

    Съдът е одобрил сключеното споразумение, с което на М.К. е наложено наказание от две години „лишаване от свобода“ с изпитателен петгодишен срок, глоба в размер на 50 000 лв.

     Използваното за извършване на престъплението полуремарке марка „Schmitz“ е отнето в полза на държавата, а предметът на контрабандата е предаден за унищожаване.