Извършители на серия автокражби в София и с. Мусачево с наложени наказания

4 Август 2017 г.

         Съдът е одобрил споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Елин Пелин и защитата на подсъдимите Я.П., М.Т. и непълнолетния П.Б., обвинени в противозаконно отнемане на чужди моторно превозни средства и взломни кражби

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

4 август 2017 г.

Извършители на серия автокражби в София и с. Мусачево с наложени наказания

       Съдът е одобрил споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Елин Пелин и защитата на подсъдимите Я.П., М.Т. и непълнолетния П.Б., обвинени в противозаконно отнемане на чужди моторно превозни средства и взломни кражби.

       В рамките на четири дни, от 24.11.2016 г. до 27.11.2016 г., в в гр. София и в с. Мусачево, подсъдимите извършили пет престъпни деяния, свързани с отнемане на чужди моторни превозни средства от различни граждани. За целта те счупвали стъкла на автомобилите, разбивали дръжките на вратите, изскубвали волани. В част от случаите подсъдимите не успели да реализират плановете си и престъпленията останали недовършени от тях поради различни причини – не могли да активират двигателя в работен режим или воланът на лекият автомобил бил заключен.

        В отнемането на колите в с. Мусачево участвали Я.П., М.Т. и неустановено по делото лице, докато при кражбата на „Сааб“ в София сред извършителите били непълнолетния П.Б. и малолетния Б.С.

       Освен това, на 24.11.2016 г., подсъдимите Я.П., М.Т. и неустановено по делото лице разбили с железен лост и чук входната врата на административна сграда на „Ф.Л.“ ЕООД и отнели от там метална каса и четири sim-карти на мобилен оператор. Чрез срязване на метална оградна мрежа и разбиване на входна врата те направили опит да отнемат парична сума от метална каса, намираща се в офиса на „Й.-Б.“ ЕООД. В този случай кражбата останала недовършена поради намеса на служители на охранителните фирми.

         На Я.П. е определено наказание от десет месеца „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване. М.Т. е с наложено наказание от единадесет месеца „лишаване от свобода“ при „общ“ режим. Наказание „пробация“ за период от шест месеца е определено за П.Б.