На съд за незаконно държане на акцизни стоки и подкуп на полицейски служители

2 Февруари 2017 г.

Окръжна прокуратура – София внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р.П. за извършени от нея престъпления

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

2 февруари 2017 г.

На съд за незаконно държане на акцизни стоки и подкуп на полицейски служители

Окръжна прокуратура – София внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р.П. за извършени от нея престъпления чл. 304а вр. чл. 304, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 и по чл. 234, ал. 1, пр. 2 вр. с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 28.08.2014 г., в гр. Своге, обвиняемата по делото П. държала в лек автомобил марка „Фолксваген" и на втория етаж на къща акцизни стоки без български акцизен бандерол. Сред нередовната стока, разпределена на две места, имало общо 244 броя кутии цигари с различни марки на обща стойност 1830 лв. Дължимият за тях акциз възлиза на 913.78 лв.

При установено нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове от страна на полицейските органи – разузнавачи в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Отдел „Криминална полиция“ на ОД МВР София, Р.П. им предложила подкуп – сума в общ размер на 1500 лв. С тези свои действия тя целяла да ги склони да не извършат действия по служба - да не сигнализират прекия си началник за случая и да не съставят Акт за установяване на административното нарушение и/или да не започват досъдебно производство за престъпление по чл. 234 от НК.

Предстои съдът да определи дата за съдебно заседание за разглеждане на делото.