Районна прокуратура - Сливница постигна осъдителна присъда спрямо чужденец, незаконно пренасял крупна парична сума

27 Декември 2016 г.

На 18.12.2016 г., около 10:30 ч., на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси” на Митнически пункт Калотина, при влизане от Република Сърбия в Република България, П. К., с двойно френско и турско гражданство, незаконно пренасял 32 940 евро

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

27 декември 2016 г.

Районна прокуратура - Сливница постигна осъдителна присъда спрямо чужденец, незаконно пренасял крупна парична сума

На 18.12.2016 г., около 10:30 ч., на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси” на Митнически пункт Калотина, при влизане от Република Сърбия в Република България, П. К., с двойно френско и турско гражданство, незаконно пренасял 32 940 евро. Той не изпълнил задължението да декларира пред митническите органи писмено във валутна митническа декларация превозваната сума и с действията си нарушил разпоредбите на Валутния закон.

Наказателното производство срещу чуждия гражданин е било образувано същия ден, като два дни по-късно Районна прокуратура - Сливница внесе делото в съда с обвинителен акт. В съдебно заседание между държавното обвинение и защитата на подсъдимия е постигнато споразумение, с което на П. К. е определено наказание „Лишаване от свобода” за срок от четири месеца, изпълнението на което е отложено за срок от три години.

Предметът на престъплението – сумата от 32 940 евро, е отнет в полза на държавата.