Единадесет месеца затвор за македонски гражданин, направил повторен опит за незаконно преминаване на държавната граница на България

16 Декември 2016 г.

По обвинение на Районна прокуратура – Сливница подсъдимият П. М. е предаден на съд

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

16 декември 2016 г.

Единадесет месеца затвор за македонски гражданин, направил повторен опит за незаконно преминаване на държавната граница на България

По обвинение на Районна прокуратура – Сливница подсъдимият П. М. е предаден на съд за извършване на престъпления по чл. 279, ал. 2, вр. с ал. 1 пр. 2, вр. с чл. 28, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 пр.1 от НК и по чл. 318 пр. 1 от НК.

На 06.11.2016 г. в 14.30 ч. на ГКПП-Калотина М. направил опит да влезе през границата на страната от Република Сърбия в Република България без разрешение на надлежните органи на властта. Деянието му останало недовършено поради намеса на граничните власти. Незаконното преминаване на границата било извършено от него повторно, след като бил осъден от Районен съд – Петрич за друго такова престъпление през 2009 г.

С цел да заблуди длъжностно лице - граничен полицай на ГКПП Калотина, при проверка на документи той представил чуждестранен официален документ за самоличност - македонски паспорт, издаден на друго лице.

РП – Сливница постигна споразумение със защитата на подсъдимия, което съдът одобри. Наложеното общо наказание „Лишаване от свобода" за срок от 11 месеца той ще изтърпява в затвор при първоначален „строг" режим. М. ще заплати и глоба в размер на 100 лева.