Условна присъда за шофьор, предизвикал катастрофа, довела до смърт на мотоциклетист

2 Ноември 2016 г.

Софийската окръжна прокуратура постигна осъдителна присъда, с която подсъдимият А. Л. от с. Осоица е признат за виновен

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

2 ноември 2016 г.

Условна присъда за шофьор, предизвикал катастрофа, довела до смърт на мотоциклетист

Софийската окръжна прокуратура постигна осъдителна присъда, с която подсъдимият А. Л. от с. Осоица е признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 1, б. „б”, пр. 1, вр. чл. 343, ал. 1 б. „в”, вр. чл. 342, ал. 1 пр. 3 от НК.

Подсъдимият Л. работел като дърводелец в местен цех, а през нощта като пазач в същата фирма. Вечерта на 11.09. срещу 12.09.2014 г. по време на дежурство той изпил четири бутилки бира от по половин литър. На сутринта след приключване на работа той отишъл с лек автомобил марка „Опел“ до с. Саранци за гориво.

На връщане, около 10.30ч., движейки се по общински път той нарушил правилата за движение, като навлязъл в „Т“ – образно кръстовище без да спира на пътен знак „Б2“ („Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство“). Осъществявайки маневра за ляв завой, подсъдимият навлязъл в дясната пътна лента, по която в същото време се движел водачът на мотоциклет „Сузуки“ - В. Г. Виждайки, че автомобилът навлиза в лентата му за движение, мотоциклетистът реагирал на възникналата опасност като се насочил да го заобиколи отпред и за целта навлязъл в лявата лента за движение. В същото време обаче управляваният от Л. лек автомобил също се оказал в лявата лента за движение. В резултат на настъпилия челен удар между двете моторни превозни средства мотоциклетистът загинал на място.

Свидетели на сблъсъка станали движещите се след мотора приятели на пострадалия, както и живееща наблизо жена. Те сигнализирали за случилото се на телефон за спешни повиквания 112.

Първи на местопроизшествието пристигнали полицаите от РУ „Полиция“ – гр. Елин Пелин. При тестване за алкохол на водача на лекия автомобил пробата отчела положителен резултат – 1,71 промила.

Назначената по делото тройна автотехническа експертиза изчислила скоростта на движението на мотоциклетиста – около 127 км/ч при максимално допустимата в този участък 60 км/ч., а скоростта на лекия автомобил към момента на удара достигнала 27 км/ч, при положение, че той трябвало да спре и да пропусне движещите се по пътя с предимство. Налице е независимо съпричиняване на пътнотранспортното произшествие и от двамата водачи на МПС.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – София подсъдимият А. Л. е осъден на три години „лишаване от свобода“, чието изтърпяване отложено за срок от пет години. Той е лишен и от правото да управлява МПС за период от три години.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.