Осъдителни присъди за две лица след незабавно производство за подпомагане на чужденци незаконно да пребивават и преминат през страната ни

31 Август 2016 г.

Под ръководството на Районна прокуратура – Елин Пелин е приключено разследване срещу М. З. Ц. и Н. С. И.

Под ръководството на Районна прокуратура – Елин Пелин е приключено разследване срещу М. За. Ц. и Н. С. И. за това, че на 27.08.2016г. на автомагистрала „Тракия” в района на община Елин Пелин, Софийска област, в съучастие като съизвършители, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомогнали 35 лица с афганистанско гражданство, от които 15 лица ненавършили 16-годишна възраст, да пребивават в страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България, чрез извършване на превоз от гр. Бургас към вътрешността на страната с товарен автомобил „Форд Транзит” с рег. № СВ 9285 АХ, собственост на „Хелтасист“ ООД гр. София.

Двамата извършители на престъплението са установени в хода на специализирана полицейска акция на Главна дирекция „Криминална полиция“ – МВР. В района на община Пазарджик на автомагистралата служителите на МВР са предприели действия по спиране на товарния автомобил, управляван от Ценова, както и на лекия автомобил Пежо 206“ с рег. № СА 5362 ХР, управляван от И. Водачът Ц., управлявала товарния автомобил, не се подчинила на подадения със стоп-палка знак за спиране, ударила полицейски автомобил и продължила по автомагистралата в посока към гр. София. В резултат на предприетите действия по преследването й от служители на ГД „Криминална полиция“ и Областните дирекции на МВР в Пазарджик и София, както и Дирекция „Жандармерия“, М. Ц. била спряна принудително в района на община Елин Пелин. Чуждите граждани са намерени в управлявания от нея товарен автомобил.

Ц.а и И. са били задържани за срок от 72 часа в Ареста в гр. София, на бул. “Г. М. Димитров“.

Разследването, започнало на 27.08.2016 г., е приключено в рамките на три дни.

Районната прокуратура в гр. Елин Пелин е внесла споразумения със защитниците на двамата обвиняеми, които са одобрени от съответния съд на 29.08.2016 г. с последиците на влезли в сила присъди.

На Ц. са наложени наказания 18 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от 3 години, както и глоба в размер на 5 000 лева.

Съучастникът й помагач – И., е осъден на 6 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от 3 години, както и глоба в размер на 2 500 лева.

Наред с това, в полза на държавата са отнети двете превозни средства, послужили за извършване на престъплението.

След окончателното приключване на наказателното производство Началникът на ОСИН-София е уведомил писмено Софийска градска прокуратура, както и Софийската районна прокуратура, и РП-Елин Пелин, за констатирани при медицинския преглед на Ц. травматични увреждания, както и за декларирано от нея нежелание за допълнително освидетелстване.

Районна прокуратура – Елин Пелин ще разпореди проверка за изнесените данни в справката.