Седем години затвор за подсъдима, обвинена от Софийска окръжна прокуратура за ПТП с трима загинали

22 Декември 2023 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

22 декември 2023 г.

Седем години затвор за подсъдима, обвинена от Софийска окръжна прокуратура за ПТП с трима загинали

         

            Окръжна прокуратура – София постигна осъдителна присъда по дело за тежко пътнотранспортно произшествие с трима загинали – престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. „б“, пр. 1, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

            Подсъдимата С.М. (на 23 години) е правоспособен водач на МПС, ползвала е лек автомобил, м. „БМВ“, с кормилната уредба от дясната страна.

На 15.08.2021 г. С.М. шофирала по пътя от с. Джурово за гр. Етрополе. Заедно с нея пътували баща й Й.М., приятелят й М.Г., дъщеря й и племенникът й.

            На пътно платно между две села тя предприела маневра изпреварване, навлизайки в насрещната пътна лента. Последвал челен удар между управлявания от нея автомобил и насрещно движещото се превозно средство, м. „Ситроен“.

            При тежкото пътнотранспортно произшествие водачът на автомобила, м. „Ситроен“, И.М. (на 53 години) загинал на място. Пътуващата с него М.М. (на 51 години) починала на път за болнично заведение. Въпреки оказаната медицинска помощ бащата на подсъдимата – Й.М. (на 55 години), починал няколко дни по-късно.

            Пътуващият с подсъдимата М.Г. (на 31 години) получил средна телесна повреда.

Според заключението на изготвената автотехническа експертиза е видно, че причината за възникване на ПТП е в действията на водача на лекия автомобил, м. „БМВ“, - подсъдимата С.М. Преди да предприеме маневрата за изпреварване тя не се е убедила, че има видимост и свободен път на разстояние, достатъчно за нейното безопасно извършване.

            По време на шофирането подсъдимата не е била под влияние на алкохол и наркотични/упойващи вещества.

            С присъдата на Софийския окръжен съд на подсъдимата С.М. е наложено наказание от 7 години „лишаване от свобода“ при общ режим на изтърпяване и лишаване от право да управлява МПС за същия срок.

            Присъдата подлежи на обжалване в законоустановения срок пред въззивната инстанция.