Глоба в размер на около 30 хиляди лева е наложена на подсъдим за незаконно пренасяне на изделия от благородни метали през Митнически пункт Калотина

21 Октомври 2021 г.

ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СОФИЙСКА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА

                   

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

21 октомври 2021 г.

            Глоба в размер на около 30 хиляди лева е наложена на подсъдим за незаконно пренасяне на изделия от благородни метали през Митнически пункт Калотина

 

            С наложено наказание „глоба“ в размер на 29 989,69 лева приключи наказателното производство срещу турския гражданин Я.Г., обвинен от Районна прокуратура – Сливница за извършено от него престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК.

            На 08.10.2021 г., при преминаване на трасе „Изходящи леки автомобили и автобуси“ на Митнически пункт Калотина, подсъдимият Я.Г. нарушил разпоредбите на Валутния закон на Република България. Той не изпълнил задължението си за деклариране на благородни метали и изделия, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз. При проверка митническите инспектори са открили голямо количество предмети - колиета, обеци, пръстени, гривни, висулки за колие. Предметът на престъплението е в особено големи размери.

            Между Районна прокуратура – Сливница и защитата на подсъдимия е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Размерът на наложената на Я.Г. глоба представлява ⅕ от стойността на предмета на престъплението, който е оценен на 149 948,49 лева.

              Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.