Максимални наказания лишаване от свобода за извършено убийство в град Правец постигна Софийска окръжна прокуратура

15 Март 2016 г.

На 21 януари 2016 г. Софийска окръжна прокуратура предаде на съд Й. Й. и непълнолетния М. Р. за извършено в съучастие умишлено убийство на 06.03.2015 г. в гр. Правец. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за починалия, с особена жестокост и по хулигански подбуди

На 21 януари 2016 г. Софийска окръжна прокуратура предаде на съд Й. Й. и непълнолетния М. Р. за извършено в съучастие умишлено убийство на 06.03.2015 г. в гр. Правец. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за починалия, с особена жестокост и по хулигански подбуди. 

Днес, 15.03.2016 г., Софийски окръжен съд призна за виновни Й. Й. и М. Р. по повдигнатите им обвинения и наложи наказание на подсъдимия Й. Й. - 25 години лишаване от свобода, а на подсъдимия М. Р. - 3 години и 4 месеца лишаване от свобода.

Съдебното заседание се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимите признаха за верни всички факти, описани в обвинителния акт и се съгласиха да не се събират доказателства за тези факти. При провеждане на съкратено съдебно следствие, задължително наказанията се редуцират по чл.58а от НК, като съдът първоначално /преди редукцията/ определи за подсъдимия Й. Й. наказание „Доживотен затвор“, а за подсъдимия М. Р. - 5 години лишаване от свобода.

На  06.03.2015 г. около 18.00 ч. подсъдимите Й. Й. и  М. Р /на 15 години/, заедно с още три лица  посетили заведение  „Двата лъва” в гр. Правец, където употребили алкохол.  

Около 18.30 ч. петимата напуснали заведението и се насочили в посока – централната градска част на гр. Правец, преминавайки през пешеходната зона. Вследствие на употребения от тях алкохол, Й. Й. и М. Р. и спътниците им били в приповдигнато настроение, като говорели на висок глас и ръкомахали. В пространството между хотел „Правец Палас” и старата поща на града петимата възприели вървяща срещу тях голяма група възрастни жени, като при срещата между двете групи,  Й. Й. се блъснал нарочно в две от жените, като им направил и забележка на висок глас да се отдръпнат от пътя  и да направят място. Това негово отношение било възприето от вървящия в близост С. И., на 64 години, от гр. Правец, който  учтиво се опитал да обясни на Й. да не блъска жените. След забележката Иванов продължил да върви към дома си, но бил застигнат от Й., който му нанесъл няколко удара в областта на главата. Пострадалият паднал на земята, а Й. опитал неколкократно да удари падналия по главата, като И. вдигнал ръцете си, за да се защити.  

След като И. започнал да вика за помощ, останалите четирима го издърпали, като му казали да го остави, тъй като там имало много хора.

Пострадалият продължил пътя си към дома, но в близост до детска площадка зад бл. 6 на пл. „Трети март” в гр. Правец, Й. пресрещнал и се нахвърлил отново върху И., започнал да го удря с ръце и крака по тялото и главата. В нанасянето на побоя над И. се включил и непълнолетният Р., който ритал и удрял пострадалия, докато последният престанал да мърда, а останалите им трима спътници само наблюдавали. След това петимата изоставили И. в безпомощно състояние и си заминали.

Пристигналият на място екип на спешната медицинска помощ само установил настъпилата смърт на С. И. от гр. Правец.

Според заключението на съдебно медицинската експертиза смъртта на С. И. се дължи на дихателна и сърдечносъдова недостатъчност, настъпила в резултат на тежката черепномозъчна травма, довела до развитието на тежък мозъчен оток с вклиняване, което е причинило разстройство на функцията на центровете на дишането и сърдечната дейност в продълговатия мозък.

Двамата осъдени са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране.