Под ръководството на Районна прокуратура – Самоков, Териториално отделение – Ихтиман, се водят активни действия по разследване за незаконно превозване на мигранти по АМ „Тракия“

21 Август 2023 г.

Под ръководството на Районна прокуратура – Самоков, Териториално отделение – Ихтиман, се водят действия по разследване по образувани досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК.

След 09,00 ч. днес, 21.08.2023 г., е получен сигнал в ОД на МВР гр. София за изоставен микробус на АМ „Тракия“ в района на гр. Костенец в посока за гр. София. Незабавно на място е изпратен автопатрул, като на полицейските служители се наложи разбиване на вратата на превозното средство. В него са установени двадесет и осем чуждестранни граждани без документи за самоличност.

Към местопроизшествието са изпратени медицински екипи. Осемнадесет от мигрантите са транспортирани до болнични заведения в гр. София и гр. Пазарджик за оказване на лекарска помощ, с оглед влошеното им здравословно състояние. След извършен преглед част от тях са освободени.

По същото време в близост до местопроизшествието е установен лек автомобил, м. „Рено“, превозващ други четиринадесет лица без документи за самоличност. Водачът на превозното средство – гражданин на Италия, е задържан място.

Продължават активни действия по разследването по двете досъдебни производства. След разпити пред съдия мигрантите ще бъдат предадени на дирекция „Миграция“ към МВР.