Териториално отделение - Ихтиман при Районна прокуратура - Самоков наблюдава досъдебно производство, образувано за трафик на мигранти

15 Август 2023 г.

ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

          ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – СОФИЯ

          ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

15 август 2023 г.

 

Териториално отделение - Ихтиман при Районна прокуратура - Самоков наблюдава досъдебно производство, образувано за трафик на мигранти

 

   Териториално отделение - Ихтиман наблюдава досъдебно производство, образувано за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 5 и т. 7, вр. ал. 1 от НК.

   Привлечен в качеството на обвиняем е В. А. (на 41 години) от гр. Сунгурларе. С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемото лице е задържано за срок до 72 часа.

  Обвиняемият В. А. е криминално проявен, реабилитиран и неправоспособен като водач на моторно превозно средство.

  В хода на разследването е установено, че на 14.08.2023г. около 04,00 ч. в с. Вакарел, област Софийска, в района на ПВ „Вакарел“ на АМ Тракия, обвиняемият противозаконно подпомогнал 15 лица от афганистански произход да преминат в страната в нарушение на закона. Мигрантите били транспортирани от него с лек автомобил.

  Деянието е съпроводено с неподчинение спрямо орган на властта. Въпреки даденото на В.А. разпореждане за спиране със стоп-палка, той не се подчинил, а рязко ускорил скоростта на управлявания от него автомобил. Преминал покрай полицаите с висока скорост и реализирал пътно-транспортно произшествие в района ПВ „Вакарел“. Извършителят слязъл от автомобила, прескочил мантинелата и се опитал да избяга. Веднага бил издирен и установен.

  В.А. е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол, като устройството отчело 1.11 промила на хиляда в издишания въздух.

  В катастрофиралия автомобил са били установени 15-те лица, като всички те били без документи за самоличност.

  Предстои да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, която ще се разгледа от Районен съд -Ихтиман.

  Разследването продължава.