По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура-София влезе в сила осъдителна присъда, с която е наложено наказание 20 години лишаване от свобода за убийство

10 Август 2023 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

10 август 2023 г.

 По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура-София влезе в сила осъдителна присъда, с която е наложено наказание 20 години лишаване от свобода за убийство

   Обвинителният акт на Окръжна прокуратура-София е внесен на 03.01.2023 г. за престъпление по чл.116, ал.1, т.3, пр.2, и т.6, пр.2, вр. чл.115 от НК срещу К.С. от гр. София.

   Подсъдимият е признат за виновен за това, че на 06.03.2022 г. около 21.45 часа в гр. Драгоман умишлено е умъртвил майка си К.И. – нанесъл й удар с металната част на лопата в областта на главата, като й причинил открита черепно-мозъчна травма, в резултат на която тя починала на 07.04.2022 г. в болничното заведение. Деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитата.

   Пострадалата живеела в гр. Драгоман в едноетажна постройка, където отглеждала внуците си – едно, от които било дете на осъденото лице. В дома често отсядал и синът й – подсъдимият К.С.

  К.С. нямал постоянна работа и доходи, често злоупотребявал с алкохол, имал и криминални прояви. Под влияние на алкохола той ставал агресивен спрямо околните и често нанасял побои над майка си и над малолетния си син.

  На 06.03.2022 г. К.С. през целия ден консумирал алкохол. Вечерта, пострадалата и внукът й си били легнали в стаята, като в един момент момчето отишло да пие вода. Баща му подразнил от преминаването в хола, и без причина го изритал с крак в областта на главата. От удара детето паднало на земята, а бабата се намесила незабавно. Тогава подсъдимият взел намиращата се наблизо лопата и нанесъл смъртоносен удар по главата на майка си. Пострадалата била незабавно приета в УМБАЛСМ „Пирогов“, където починала на 07.04.2022 г.

  Съдът е постановил присъдата да се изтърпи при „строг“ режим.