Обвиняем за шофиране под влияние на канабис и палеж на автомобил в гр. Сливница е с мярка за неотклонение „задържане под стража“

22 Юни 2023 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

22 юни 2023 г.

Обвиняем за шофиране под влияние на канабис и палеж на автомобил

в гр. Сливница е с мярка за неотклонение „задържане под стража“

     Под ръководството на Районна прокуратура – Костинброд, Териториално отделение - Сливница, се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за управление на МПС след употреба на алкохол и палеж. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 343б, ал. 3 и по чл. 330, ал. 1 от НК.

     В качеството на обвиняем по делото е привлечен 19-годишният Б.М.

     На 15.06.2023 г. той шофирал лек автомобил, м. „Мерцедес“, в гр. Сливница след употреба на наркотично вещество – канабис, установено по надлежния ред с техническо средство.

     Вечерта на същия ден обвиняемият запалил лек автомобил, м. „Шевролет“, ползван от бившата му приятелка.

     На този етап от разследването са събрани доказателства за авторството и механизма на умишлените престъпни деяния. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели и са назначени експертизи.

     По искане на Районна прокуратура – Костинброд съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Б.М.

    За управление на МПС след употреба на наркотични вещества законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до три години и наказание „глоба“ от 500 до 1500 лв. Палеж на имущество със значително стойност е наказуем с „лишаване от свобода“ от една до осем години.