Ученици се срещнаха с магистрати в Деня на отворените врати под надслов „Открито за съдебната власт“ в гр. Елин Пелин и гр. Пирдоп

3 Май 2023 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

3 май 2023 г.

Ученици се срещнаха с магистрати в Деня на отворените врати под надслов „Открито за съдебната власт“ в гр. Елин Пелин и гр. Пирдоп

    В Деня на отворените врати Районната прокуратура в гр. Елин Пелин и Териториалното й отделение в гр. Пирдоп бяха посетени от ученици от три училища.

   Събитието под надслов „Открито за съдебната власт“ се проведе съвместно с Районните съдилища в гр. Елин Пелин и гр. Пирдоп.

   Административният ръководител на Районна прокуратура – Елин Пелин прокурор Надя Николова изнесе лекция на правни теми пред ученици от СУ „Васил Левски“ в гр. Елин Пелин и СУ „Христо Ботев“ в с. Горна Малина. Нейният заместник прокурор Иван Иванов прие ученици от СУ „Саво Савов“ в гр. Пирдоп.

   Магистратите разясниха на децата смисъла на принципите на правовата държава и на разделението на властите. В достъпен формат ги запознаха със същността на наказателния процес и с участниците в него. Представени бяха работата на прокурорите и полицейските органи, правомощията на държавното обвинение и на съда.

   Учениците посетиха съдебните зали в съдилищата в гр. Елин Пелин и гр. Пирдоп, където бяха посрещнати от техните председатели - съдия Росица Тодорова и съдия Симеон Гюров.

   Там им беше предоставена възможност да влязат в ролите на участници в съдебен процес по предварително подготвен казус. Обвиняемият по „делото“ беше непълнолетен, извършил престъпление по транспорта – предизвикал пътнотранспортно произшествие след управление на МПС без свидетелство за правоуправление и след употреба на алкохол и наркотици. Вследствие на деянието му е била причинена средна телесна повреда на неговата приятелка, която пътувала с него.

   С голямо въодушевление децата разпределиха помежду си ролите на съдия, съдебни заседатели, прокурор, адвокати, подсъдим, пострадал, както и свидетели по „делото“. В хода на съдебния процес те представиха доказателства и защитни тези, дадоха обяснения и взеха справедливо решение.