Софийска окръжна прокуратура предаде на съд обвиняем за опит за умишлено убийство в близост до село Алдомировци, както и незаконно държане на огнестрелно оръжие

6 Март 2023 г.

Окръжна прокуратура - София внесе в съда обвинителен акт срещу Ю.А., на 41 години, привлечен към наказателна отговорност за извършени от него две престъпления – опит за умишлено убийство по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК и за незаконно държане на огнестрелно оръжие по чл.339, ал.1 от НК.

На 29.07.2022 г. надвечер обвиняемият Ю.А. се движил пеша по пътя между село А. и село И, като носел в себе си незаконно оръжие, което държал под дрехите си. Преди това бил употребил алкохол.

Пострадалият А.С. бил комбайнер. Същият ден той имал уговорка със свидетеля Н.А. да ожъне нивата му. Н.А. бил с автомобила си. Около 17:40 часа, свидетелят изчаквал пострадалия А. С. да дойде на нивата му, като той дошъл с комбайна. В този момент обв. Ю.А. застанал пред комбайна, за да му попречи по пътя.  Н. А. излязъл от автомобила си и казал на  обв. Ю.А. да се отдръпне, но същият не реагирал. В този момент пострадалият А. С. отворил вратата на комбайна, показал се на стълбичките и махнал с ръка на обвиняемия Ю.А., като също го подканил да се махне. Въпреки поканите обв. Ю.А. не се отдръпвал от пътя на комбайна. Вместо това обв. Ю.А. извадил незаконно притежаваното оръжие, което било заредено с боеприпаси и се прицелил в А. С., като го прострелял в главата. Обв. Ю.А. продължил да стреля, като произвел още три изстрела към комбайна: в две от гумите му и в предното стъкло. Свидетеля Н. А. силно се уплашил, като побягнал, но успял да се обади на тел. „112“. На мястото пристигнали полицейски служители и линейка.

А.С. е откаран по спешност във ВМА - гр. София, където му била извършена операция, която спасила живота му.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.