Окръжният прокурор на София участва в работна среща по въпросите, касаещи сигурността на учениците и превенция на детската престъпност

18 Януари 2023 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

18 януари 2023 г.

Окръжният прокурор на София участва в работна среща по въпросите, касаещи сигурността на учениците и превенция на детската престъпност

   Административният ръководител на Окръжна прокуратура – София прокурор Наталия Николова взе участие в работна междуинституционална среща по въпросите за сигурността на учениците и превенция на детската престъпност.

   Сред представители на другите институциите бяха директор на ОД на МВР гр. София ст. комисар Живко Коцев, инспектор на Детска педагогическа стая при областната дирекция Асмина Топова, началник на Районно управление на образование – София област Росица Иванова и директори на учебни заведения в София област.

   Тя запозна присъстващите с най-разпространените престъпления, извършвани сред деца в училище. Особено внимание беше отделено на овладяването на такива зависимости като употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, създаващи предпоставки за психически и физически заболявания.

   На работната среща бяха обсъдени въпросите, отнасящи се до превенция на противообществените прояви и престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни лица. Освен този аспект в цялостната дейност по ограничаването на престъпността сред подрастващите на територията на Софийска област, беше дискутирана темата за ролята на образователната сфера. Училищната среда разполага с възможности за изграждане на трайни навици и нагласи за нетърпимост към престъпни прояви, както и запознаване на младежите с модели на безопасно поведение, с оглед защита на техния живот и здраве.