Районна прокуратура – Самоков привлече в качеството на обвиняем и задържа водач от Турция за незаконно превозване на мигранти

16 Септември 2022 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

16 септември 2022 г.

Районна прокуратура – Самоков привлече в качеството на обвиняем и задържа водач от Турция за незаконно превозване на мигранти

 

    Под ръководството на Районна прокуратура – Самоков, Териториално отделение – Ихтиман, се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 и по чл. 270, ал. 1 от НК.

    Днес, 16.09.2022 г., около 06,00 ч., в района на 47-ми км на автомагистрала „Тракия“, се движел автобус с турска регистрация. Въпреки подаден сигнал със стоп-палка от полицейските служители, водачът на превозното средство не се подчинил и продължил шофирането без да спира. Органът на реда последвал автобуса, който след около 6 км спрял в аварийната лента.

    При извършена проверка е било установено, че водачът е гражданин на Турция. В салона и багажното отделение на автобуса са били открити 41 чужденци от мъжки пол. По първоначални данни те са от Сирия, като 6 от тях са непълнолетни.

    С постановление на наблюдаващия прокурор турският гражданин – 47-годишният М.А., е привлечен в качеството на обвиняем за незаконно превозване на мигранти през територията на България, както и за извършените от него действия, с които пречел на органите на властта да изпълняват служебните си задължения. Той е задържан за срок до 72 часа.

    Спрямо обвиняемия предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.