Водач на микробус, превозвал 42 мигранти, е привлечен към наказателна отговорност и е задържан

5 Септември 2022 г.

ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СОФИЙСКА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

5 септември 2022 г.

Водач на микробус, превозвал 42 мигранти, е привлечен към наказателна отговорност и е задържан

   Под ръководството на Районна прокуратура – Костинброд се води разследване по досъдебно производство за престъпления по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 и по чл. 270, ал. 1 от НК - противозаконно подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона с цел набавяне на имотна облага и извършване на действия против орган на властта, изпълняващ служебните си функции.

   По делото е установено, че около 14,30 ч. на 04.09.2022 г. по ул. „Калиакра“ в гр. Костинброд били превозвани 42 чужди граждани в товарен автомобил, м. „Мерцедес“. Водачът отказал да се подчини на подаден светлинен и звуков сигнал на служебен полицейски автомобил. Вместо да спре, той увеличил скоростта на движението, като по този начин целял да осуети извършването на полицейска проверка.

   Събрани са данни, че пътниците в микробуса са мигранти предимно от Сирия, незаконно пребиваващи в България. Трима от тях са ненавършили 16-годишна възраст, а 9 са непълнолетни.

   С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство - 31-годишният К.И., е привлечен в качеството на обвиняем за извършените от него две деяния и е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

   Понастоящем мигрантите са настанени в Специален дом за временно настаняване на чужденци в гр. Любимец.