Водач на товарен автомобил е с наложена глоба за недеклариране на голяма парична сума при преминаване на границата на страната

1 Септември 2022 г.

ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СОФИЙСКА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА

 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

1 септември 2022 г.

Водач на товарен автомобил е с наложена глоба за недеклариране на голяма парична сума при преминаване на границата на страната

       Районна прокуратура – Костинброд, Териториално отделение – Сливница, приключи дело за извършено престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК – неизпълнение на задължение за деклариране на парични средства в особено големи размери, пренасяни през границата на страната.

     Около 21,00 ч. на 27.08.2022 г., на ГКПП Калотина, митническите служители са извършили проверка на товарен автомобил, влизащ от Сърбия в България. Било е установено, че водачът - турският гражданин Е.Т., е пътувал от Франция за Турция. В дюшека на леглото в шофьорската кабина са били открити 59 550 евро. Още 4 000 евро са били намерени в кутия за мобилен телефон.

     Чуждестранният гражданин е бил привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него деяние. Стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери – 63 550 евро, с обща левова равностойност 124 293 лева.

     Между защитата на Е.Т. и Районна прокуратура – Костинброд е било сключено споразумение, което съдът е одобрил. Наложено му е наказание „глоба“ в размер на 12 710 евро, представляващи една пета от стойността на предмета на престъплението.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.