22 Юни 2022 г.

Шест години затвор за пътнотранспортно произшествие със загинало дете в гр. Ботевград

Сподели

Окръжна прокуратура – София постигна осъдителна присъда по дело, водено срещу 25-годишния Г.Г. за извършено престъпление по транспорта със загинало дете пешеходец. Деянието е квалифицирано по чл. 343, ал. 3, пр. 2 и пр. 5, б. „б“, пр. 1, вр. ал. 1, б. „в", вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

            Подсъдимият Г.Г. е правоспособен водач на моторно превозно средство, притежава валидно свидетелство за правоуправление.

Около 21,30 ч. на 18.05.2018 г. К.С. отишъл с малолетните си дъщери до хранителния магазин на ул. „Зелинград“ в гр. Ботевград.

            При напускане на търговския обект пред тях рязко спрял лек автомобил, м. „Фолксваген“, управляван от Г.Г. Мъжът направил забележка на водача за скоростта, с която шофирал. Обърнал му внимание, че мястото е оживено и има много деца, които играят, включително и на улицата.

Подсъдимият се ядосал, излязъл от автомобила и се насочил срещу К.С. Децата се уплашили от възникналия спор между Г.Г. и баща им и се отместили. Една от дъщерите му - 3-годишната К.С. застанала непосредствено пред автомобила.

Конфликтът между двамата мъже прераснал във физическо съприкосновение в присъствие на свидетели. В един момент Г.Г. се качил в автомобила си. Присъстващ на място мъж опитал да го спре, за да не потегля с автомобила, поради намиращото се пред колата му момиче. Обаче подсъдимият не го възприел и привел превозното средство в движение.

Последвал удар с 3-годишното дете, което паднало пред автомобила. Със скорост от около 10 км/ч водачът преминал през тялото на К.С. Пострадалата незабавно била откарана в отделение за спешна медицинска помощ, където била констатирана смъртта й.

Междувременно извършителят на деянието Г.Г. избягал от местопроизшествието, като не спрял управляваното от него МПС и продължил шофирането. Отишъл при майка си, която го посъветвала да не се укрива и да се предаде на органите на реда. Придружен от роднини, той се явил пред Районно управление на МВР в столицата. На полицаите подсъдимият разказал за участието си в ПТП и напускането на местопроизшествието от страх.

По делото е била извършена комплексна съдебно-медицинска и химическа експертиза, която доказа наличие на наркотичното вещество тетрахидроканабинол  в кръвта на подсъдимия Г.Г. по време на престъпното деяние.

Присъдата на Окръжен съд – София подлежи на обжалване и протест пред втората съдебна инстанция.