Влезе в сила осъдителна присъда срещу извършителя на убийство в с. Лесново

28 Януари 2022 г.

Окръжна прокуратура-София приведе в изпълнение осъдителна присъда спрямо 33-годишния М.Б., с която му е наложено наказание от 15 години лишаване от свобода за извършени от него престъпления по чл. 116, ал. 1, т. 9, вр. чл. 115 и по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс.

М.Б. е бил признат за виновен за това, че на 20.01.2015 г., в с. Лесново, община Елин Пелин, убил 45-годишния В.О., с когото имали делови отношения. Извършителят на престъпното деяние действал предумишлено, като използвал пистолет, м. „Макаров“. Смъртоносният изстрел бил произведен от М.Б. директно в тялото на пострадалия от близко разстояние, докато двамата се намирали в лек автомобил.

Непосредствено след убийството извършителят изхвърлил оръжието и се укрил. Предал се доброволно на органите на реда 3 дни по-късно.

В хода на разследването е било установено, че огнестрелното оръжие и 9 броя бойни патрони са били придобити и държани от М.Б. без да има за това надлежно разрешително по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Наложеното на осъдения наказание ще се изпълнява от него при първоначален строг режим. Той е осъден да заплати на близките на убития обезщетения за причинените неимуществени вреди в резултат на престъплението.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.