Ефективни наказания за подсъдими, обвинени от Районна прокуратура - Ихтиман за незаконно превозване на мигранти

4 Ноември 2021 г.

Районна прокуратура – Ихтиман приключи разследване по две дела срещу подсъдими за незаконен превоз на мигранти през територията на страната (престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 5, вр. ал. 1 от НК).

М.К. от гр. Котел е бил привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 26.10.2021 г., на автомагистрала „Тракия“, подпомагал 4 лица от Сирия да преминават през страната. За извършване на деянието той използвал превозно средство – лек автомобил, м. „Ауди“. Подсъдимият целял получаване на парични средства – по 300 евро за човек.

За същото престъпление към наказателна отговорност са били привлечени С.С. и К.М. от гр. София. Късно през нощта на 27.10.2021 г., в района на гр. Ихтиман, те транспортирали петима сирийци. За извършване на тази незаконна дейност те договаряли набавяне на имотна облага.

Между подсъдимите и Районна прокуратура – Ихтиман са били сключени споразумения, които съдът е одобрил. На М.К. е определено наказание от 9 месеца „лишаване от свобода“. По другото дело – с подсъдимите С.С. и К.М., наказанията са по 7 месеца „лишаване от свобода“.