Районна прокуратура – Елин Пелин наблюдава разследване срещу обвиняем, нарушил заповед за незабавна защита срещу домашно насилие и нанасяне на побой

21 Април 2021 г.

Под ръководството на Районна прокуратура – Елин Пелин се води досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 296, ал. 1 и по чл. 131, ал. 1, вр. чл. 130, ал. 1 от НК – нарушаване на заповед за незабавна защита срещу домашно насилие и причиняване на телесна повреда. В качеството на обвиняем по наказателното производство е привлечен А.А.

            Първоначалните действия по разследването са започнали след постъпили данни за това, че вечерта на 23.03.2021 г., в гр. Елин Пелин, обвиняемият не изпълнил съдебна заповед за незабавна защита, издадена по Закона за закрила срещу домашно насилие. Той бил отстранен от жилище, което съвместно обитавал с И.П. Мъжът бил задължен да се въздържа от домашно насилие спрямо жената, да спазва забраната да приближава местоработата й и местата за социални контакти и отдих.

            В хода на събиране на доказателствата е било установено, че това не е единственият случай на нарушена заповед за незабавна защита. В периода от 22.03.2021 г. до 10.04 2021 г. обвиняемият А.А. няколко пъти приближил жената, влязъл в обитавания от нея апартамент, викал и я обиждал. Обвиняемият нанесъл на пострадалата побой чрез удари с ръце и крака, изгаряне и ухапвания по лицето и тялото, причинявайки телесна повреда.

            С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е бил задържан за срок до 72 часа.

Внесеното от Районна прокуратура – Елин Пелин искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на А.А. не е било уважено от съда, като му е била определена „гаранция в пари“ в размер на 500 лева.

Въззивната съдебна инстанция е оставила без уважение протеста на прокуратурата, като е потвърдила наложената на обвиняемия от първоинстанционния съд мярка за неотклонение.