Наложено е наказание на подсъдим, превозвал парични средства и златни изделия в особено големи размери през Митнически пункт Калотина

9 Март 2021 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

9 март 2021 г.

Наложено е наказание на подсъдим, превозвал парични средства и златни изделия в особено големи размери през Митнически пункт Калотина

 

    По споразумение между Районна прокуратура – Сливница и защитата на подсъдимия М.Т. му е наложено наказание глоба в размер от 120 001,34 лева за извършено от него престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК.

    Около 3 часа през нощта на 09.02.2021 г. роденият в Турция немски гражданин М.Т. пристигнал на Митнически пункт Калотина от Сърбия. Мъжът не изпълнил задължението си да декларира парични средства и изделия от благородни метали, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз. При извършена проверка е било установено, че чужденецът превозва 20 000 евро и 136 броя изделия от злато, с общо тегло 5 795,87 грама. С действията си той нарушил разпоредбите на Валутния закон и наредба на министъра на финансите. Общият размер на предмета на престъплението в левова равностойност възлиза на 600 006,71 лева.

    Подсъдимият се е признал за виновен за извършеното от него престъпно деяние и се е споразумял с Районна прокуратура – Сливница да му бъде наложено наказание „глоба“. То е в размер на една пета от общата стойност на предмета на престъплението.

   Сключеното между страните споразумение е било одобрено от съда.