Максимално наказание за извършен грабеж в град Самоков постигна Окръжна прокуратура - София

15 Юни 2016 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – София, внесен в съда през март 2016 г., подсъдимият Я. А. получи наказание от десет години „Лишаване от свобода“ за извършено от него престъпление

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

15 юни 2016 г.

 

         Максимално наказание за извършен грабеж в град Самоков постигна Окръжна прокуратура - София

 

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – София, внесен в съда през март 2016 г., подсъдимият Я. А. получи наказание от десет години „Лишаване от свобода“ за извършено от него престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 3, пр. 2 и т. 4 вр. чл. 198, ал. 1 вр. с вр. с чл. 29, ал. 1, б ”а” и б „б“ вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

В два последователни дни – на 03.01.2016 г. и на 04.01.2016 г., подсъдимият А. при условията на продължавано престъпление е отнел чужди движими вещи на обща стойност 242 лева от владението на различни лица. Първо, в магазин за хранителни стоки в гр. Самоков е взел парична сума в размер на 151 лева от касата, когато зад търговския плот се намирала само свидетелката С. С., ученичка в VI-ти клас, внучка на собственика на обекта. Подсъдимият заплашил момичето, като насочил към нея нож с думите „Дай парите“. На следващия ден, със сила издърпал чанта на другата свидетелка – Ц. Г., в която имало телефон, пари и други лични вещи. Той е блъснал жената в областта на гърба и лявото рамо, вследствие на което тя е паднала, а грабителят й нанесъл удари с крак в лявото рамо. С тези действия причинил на пострадалата средна телесна повреда, довела до трайно затрудняване на движенията на левия горен крайник.

Подсъдимият А. (на 31 години) е реализирал престъплението при условията на опасен рецидив. Той е осъждан седемнадесет пъти, в това число с ефективни наказания „Лишаване от свобода“ за срок повече от една година. Сегашното му наказание е редуцирано по чл. 58а от Наказателния кодекс, тъй като по искане на подсъдимия производството е проведено по реда на съкратено съдебно следствие. Първоначалното наказание преди редукцията е петнадесет години „Лишаване от свобода“.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.