Разбита е наркооранжерия и се извършва разследване под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе

28 Март 2022 г.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе се провежда разследване за засяване, отглеждане и разпространение на наркотични вещества.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе се провежда разследване за засяване, отглеждане и разпространение на наркотични вещества. На 25.03.2022 г. е разкрита оранжерия за засяване и отглеждане на марихуана в село Вардим, обл. Велико Търново. В нея са открити и иззети 82 броя растения от коноп, отглеждани в саксии. Оранжерията е била оборудвана с отопление, вентилация, инсталация за филтриране на вода и напояване. Намерени са препарати за наторяване на почвата и около 100 грама изсушена марихуана. Задържани са И. К. – на 58 години и Я. К. К. – на 62 години. На територията на гр. Русе са задържани още три лица, които имат връзка с разпространението на марихуаната – К. К. на 48 години, Ц. М. – на 41 години и С. Г. – на 40 години от гр. Русе.

При проведени претърсвания в обитаваните от тях жилища в с. Вардим и в гр. Русе са намерени и иззети различни количества изсушена марихуана, метамфетамин, амфетамин, прекурсори за производство на синтетични наркотици, стъклени колби, гриндери за натрошаване на марихуана, лули за пушене и боеприпаси за оръжие. Протоколите от извършените следствени действия са одобрени от съдия от Окръжен съд – Русе. Задържаните от полицията лица са привлечени като обвиняеми за престъпления по чл. 354в и чл. 354а от НК.

С постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за срок от 72 часа. Предстои внасяне на искания за вземане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“ в Окръжен съд – Русе.