Прессъобщение 31.12.2020 г.

31 Декември 2020 г.

Окръжна прокуратура-Русе предаде на съд обвиняем за държане на археологически обекти

Окръжна прокуратура – Русе приключи досъдебното производство по дело за противозаконно държане на археологически обекти. На 30.11.2020 г. като обвиняем по делото бе привлечен Пл.Б., на 52 г., от гр. Русе.

 

При претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите.

 

Обвинението срещу Пл.Б. е за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото на виновния и лишаване от права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

 

Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“. По искане на Окръжна прокуратура – Русе, с определение на Окръжен съд – Русе, са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация.

 

На 30.12.2020 г. делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Русе с обвинителен акт. По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно чл. 7 от Закона за културното наследство. Датирани са като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона.

 

Очаква се насрочване на разпоредително заседание.