5 Октомври 2017 г.

Прессъобщение 05.10.2017 г.

Сподели

По обвинение на Окръжна прокуратура – Русе жена, ползвала неправомерно чужда кредитна карта е осъдена

 

След обвинение на Окръжна прокуратура – Русе, 58-годишна жена, ползвала неправомерно чужда кредитна карта е осъдена на една година и четири месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с три години изпитателен срок. Наложено й е наказание и глоба 100 лева, както и да заплати на гражданския ищец  сумата от 1500 лева – обезщетение за причинени имуществени вреди.

Елена Ч. е осъдена  за това, че на  26.12.2016 г. в гр. Русе, в условията на продължавано престъпление, на 11 пъти използвала платежен инструмент – кредитна карта без съгласието на титуляря, като деянието не представлява по-тежко престъпление. Престъпление по чл.249, ал.1 вр. чл.26, ал.1 от НК.

         В периода октомври - декември 2016 г. пострадалият  поел грижите за бившия си тъст, който бил възрастен и боледувал. За да му помагат в грижите за възрастния човек, наел  обвиняемата, като и дал ключ от жилището им. При едно от посещенията си в дома на пострадалия, Еленка Ч. видяла оставена кредитна карта с листче с написан ПИН-код. Тъй като имала нужда от допълнителни финансови средства, решила да  изтегли парите от нея. Взела кредитна карта и отишла до близък банкомат като използвала общо 9 пъти банковата карта /извършила проверка за наличност; на четири пъти изтеглила парични суми – общо 1500 лева и направила четири опита да изтегли още пари, но не успяла, поради превишен лимит/.  Част от изтеглените пари внесла за обслужване на ипотечния си кредит, както и за покриване на кредит, изтеглен от фирма за бързи кредити, а останалите пари похарчила за битови нужди.

         Присъдата подлежи на  обжалване пред ВТАС.