Прессъобщениe 04.10.2017 г.

4 Октомври 2017 г.

Две години затвор за кражба на портмоне и ползване на чужда дебитна карта след обвинение на Окръжна прокуратура - Русе

Осъдителна присъда от две години лишаване от свобода при строг режим постигна Окръжна прокуратура – Русе за извършител на кражба на портмоне и неправомерно ползване на чужда дебитна карта. На Георги С. е наложено и наказание глоба в размер на 300 лв, както и да заплати на пострадалата обезщетение за претърпени имуществени вреди в размер на 350 лв.

43-годишният мъж е признат за виновен за това, че на  21.11.2016 г. в гр. Русе в условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – дамско портмоне, с намиращи се в него 200 лева, лична карта, две дебитни карти и  визитки от владението на А. Д., без нейно съгласие, с намерението противозаконно да ги присвои. Престъпление по чл. 196, вр. чл.194 от НК.

Признат е за виновен и по обвинението на прокуратурата, че по същото време в условията на продължавано престъпление – на три пъти, използвал платежен инструмент – дебитна карта, като изтеглил на два пъти парична сума в размер на общо 150 лева и проверил наличност, без съгласието на титуляря, като деянието не съставлява по-тежко престъпление. Престъпление по чл.249, вр. чл.26 от НК.

След като бил освободен от затвора в гр. Ловеч през май 2016 г. Георги С.  се прибрал в гр. Русе, но не започнал работа. Като начин да си набави доходи, решил да извършва престъпления.  На 21.11.2016 г. се разхождал в града. Когато стигнал до козметично студио, влязъл вътре и видял, че на маса в близост до входната врата  била оставена дамска чанта, а до нея портмоне. Изчакал момент, в който козметичката  се намирала в съседното помещение, откраднал портмонето й и бързо си тръгнал. В портмонето имало 200 лева, лични документи, визитки и две  дебитни карти. Имало и листче, на което бил написан ПИН-кодът за едната карта. Веднага отишъл до най-близкия банкомат и изтеглел наличните пари.

 Присъдата не е обжалва през въззивната инстнация и е влязла в сила.