29 Май 2017 г.

Прессъобщени 29.05.2017 г.

Сподели

Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд чужденец,  нарушил правилата за движение и причинил смърт на пешеходец

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу, 64-годишен британски гражданин, със статут на постоянно пребиваващ в Р България,  нарушил правилата за движение и причинил смърт на пешеходец.

Обвинението срещу Птичарт  Д. е за това, че на 20.10.2015 г. в с. Сваленик, обл. Русе при управление на лек автомобил „Мерцедес“, нарушил правилата за движение по пътищата  /като водач на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към участниците в движението и  при избиране на скоростта на движението да  бъде  в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие/, при което по непредпазливост причинил смъртта на пешеходец - Гецо В., като след деянието избягал от местопроизшествието – престъпление по чл. 343, ал.3 вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

 

На 20.10.2015 г., обвиняемият се прибирал в дома си в с. Сваленик, като пътувал от гр. София, поддържал средна скорост на движение от 44,6 км/ч., движил се с включени светлини на автомобила, като имал видимост напред на разстояние около и над 40 метра. Към 20:10 часа автомобилът застигнал движещите се непосредствено пред него, в дясната пътна лента, трима  пешеходци. Обвиняемият не ги възприел навреме, за да реагира и блъснал двама от тях. В резултат на ударът  Гецо В. получил множество тежки увреждания по жизнено важни органи по цялото тяло в резултат на които настъпила смъртта му, а другият пешеходец бил откаран за оказване на медицинска помощ.

 След настъпването на сблъсъка обвиняемият не намалил скоростта на движението си и не спрял на местопроизшествието.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.