Прессъобщение 22.04.2016 г.

22 Април 2016 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Русе и въз основа на Европейска заповед за арест, съдът допусна предаване на български гражданин

Съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Русе, като допусна изпълнение на Европейска заповед за арест на Централния районен съд – Будапеща, издадена на 14.01.2016 г. за предаване на български гражданин, с цел съдене по наказателно производство за извършени от него престъпления по  Унгарския наказателен кодекс.

         Искането за предаване на Сергей  Д. е с цел съдене по провеждано срещу него наказателно преследване за  престъпления, извършени в периода 15.10.2014г.-07.12.2015г. Българският гражданин в съучастие със свой сънародник  е инсталирал средства за присвояване на данни от различни банкомати в гр. Будапеща, Унгария с цел да присвои данни на банковите карти на потребители, ползващи банкоматните. След присвояване на чуждите  данни, от банкоматите в Унгария, неизвестни лица чрез ползване на банкови карти направили опит и успешно изтеглили различни суми в различни държави, извън Унгария (Индонезия, Албания, Великобритания, Тайланд, Виетнам и САЩ). Двамата  са присвоили данни от общо 334 броя банкови карти.

           Сергей Д. е изразил съгласие за незабавно предаване. Той е с мярка за неотклонение задържане под стража  до фактическото му предаване на искащата  държава.

         Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. След уведомяване на Върховна касационна прокуратура и Министерство на правосъдието лицето ще бъде предадено на Унгарските власти.