Прессъобщение 22.04.2016 г.

22 Април 2016 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Русе, съдът задържа български гражданин, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест

 

По  искане на  Окръжна прокуратура – Русе, съдът взе  мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на 25-годишен български гражданин, който е обявен за издирване с Европейска заповед за арест.

Искането за предаване е направено въз основа на  Европейска заповед за арест, издадена 04.03.2016 г. от Съда на  гр. Арад,  Република Румъния.  Гюнай И. се издирва от румънските власти във връзка с влязла в сила присъда по наказателно дело, за извършени от него трафик на мигранти и управление на моторно превозно средство без свидетелство за правоуправление. С европейската заповед за задържане се  иска лицето да бъде задържано и предадено с цел привеждане в изпълнение на влязла в сила присъда, с която е осъдено на единадесет години  и осем месеца лишаване от свобода.

        Съдът прие за основателно искането на прокуратурата и взе мярка за задържане под стража спрямо издирваното лице. Ограничителната мярка е до разглеждане на делото по екстрадиране и предаване на искащата държава.

         Определението на Окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд.