Под надзора на Окръжна прокуратура Русе се разследват незаконна преработка на оръжие и пране на пари

25 Април 2024 г.

Под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Русе се провежда разследване от служители на ГД „БОП“ при МВР по досъдебно производство, имащо за предмет преработка на пневматично оръжие, осъществяваща състава на престъплението по чл. 337 от НК и изпиране на пари – чл. 253 от НК.

На 23.04.2024 год. на територията на гр. Русе е установено лице, което е извършвало в дома си дейности свързани с незаконна преработка на различни марки и видове пневматични оръжия, след която съответното оръжие значително е повишило техническите си характеристики свързани с мощност на изстрела, далекобойност и точност. След преработката им, всяко от оръжията е било годно да нанася значителни и тежки физически наранявания и/или материални щети, което ги е доближава до параметрите на определени огнестрелни оръжия.

До момента, в хода на разследването е установено, че българският гражданин Н.П.Г. – на 44 год., извършва противоправната си дейност от началото на 2023 год. От работилницата му са иззети специализирани инструменти и оборудване, множество материали, заготовки и проектили, както и значителна парична сума. Установени и иззети са над 40 преработени оръжия, голяма част от които са били препродавани на лица от различни градове в страната.

След приключване на работата по назначените технически и балистични експертизи, предстои привличане на извършителя към наказателна отговорност и определяне на мярка за неотклонение.