Окръжна прокуратура – Русе с информация по досъдебно производство за убийство в с. Юделник

6 Февруари 2024 г.

На 05.02.2024 год., 23:58 часа в ОД на МВР - Русе е получен сигнал, че в дома си в село Юделник, община Сливо поле, обл. Русе е открит мъртъв Б.О – на 62 години. Незабавно на място са изпратени полицейски служители и екип на ЦСМП - Русе. Медиците са констатирали смъртта на мъжа. В хода на последвалите незабавни оперативно-издирвателни мероприятия в рамките на час е установен и задържан Б.Я. - 42-годишен мъж от същото село. Смъртта е настъпила в резултат на няколко прободни наранявания от удари с нож.

Започнало е разследване на случая от служители на ОД на МВР - Русе, като образуваното досъдебно производство е докладвано в Окръжна прокуратура – Русе. До момента са извършени множество процесуално-следствени действия: оглед на място на инцидента, при който са иззети биологични следи и ножът, който е използван за извършване на престъплението; проведени са разпити на свидетели; извършено е претърсване и изземване в няколко жилищни помещения и назначена е СМЕ. Изготвено постановление за повдигане на обвинение спрямо извършителя – за осъществено от него престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 12 от НК (умишлено убийство, извършено в условията на опасен рецидив), което ще бъде предявено на извършителя в рамките на работния ден. Б.Я. ще бъде задържан за срок от 72 часа, тъй като спрямо него ще бъде поискано от Окръжен съд – Русе да му определи постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стажа“.

До момента е изяснено, че извършителят и жертвата са се познавали от много години. Двамата системно са злоупотребявали с алкохол и често са били в една компания. В деня на убийството, двамата  отново са се срещнали. Отишли са в дома на пострадалия и са започнали да употребяват алкохол. Около 22:00 часа между тях е възникнало спречкване, което е прераснало във сбиване. Б.Б.Я. е нанесъл няколко удара с нож на жертвата, след което се е прибрал в дома си и без да се преоблича, е заспал.

Извършителят на убийството е осъждан четири пъти, като всяко от деянията е свързано с проява на физическа агресия. За последното деяние-за убийство на баба си, Б.Я. е бил осъден на  13 години и 4 месеца. Наказанието е изтърпяно в Затвора – Белене, от където Б.Я. е бил освободен на 24.08.2022 год.

Процесуално-следствените действия продължават под наблюдението на ОП-Русе.

 

 

Процесуално-следствените действия продължават.