Окръжна прокуратура – Русе с информация за разследването по досъдебно производство за нанесен тежък побой над жена в града

14 Декември 2023 г.

Окръжна прокуратура – Русе наблюдава досъдебно производство, по което се провежда разследване, с оглед данни за извършено на 14 декември 2023 год., в град Русе, престъпление по чл. 115 вр. чл. 18, ал. 1 от НК с пострадала 34-годишна жена.

В 06:40 ч. е подаден сигнал на ЕЕН 112 от гражданин, който пред бл. 14 в жк „Дружба“ е открил жена в безпомощно състояние и видимо с множество наранявания. Мястото на инцидента е посетено незабавно от служители на ОД на МВР – Русе и Центъра за спешна медицинска помощ. Жертвата е открита сама, при оказване на първа помощ медиците са установили множество тежки наранявания, фрактури и други травми, поради което по спешност е откарана в УМБАЛ „Канев“ – Русе, където е претърпяла хирургична интервенция. Към момента пострадалата се намира за лечение в медицинското заведение. Своевременно са започнали и процесуално-следствени действия, а случая е докладва в Окръжна прокуратура – Русе.

Деянието е извършено от 44-годишен мъж. Извършителят и жертвата са се познавали, като на 13.12.2023 год. пострадала е гостувала в дома на мъжа. Според първоначалните данни, след употреба на голямо количество алкохол и възникнал скандал между двамата деецът е нанесъл побоя на жената с метална тръба, след което я е изнесъл извън жилището си и я е оставил в тревна площ около жилищния блок.

В резултат на добрата координация и ефективните съвместни действия между Областната дирекция на МВР и Окръжната прокуратура - Русе, извършителят на деянието е установен и задържан от служители на ОД на МВР - Русе няколко часа след извършеното престъпление.

Понастоящем спрямо него е повдигнато обвинение по чл. 115 вр. чл. 18, ал. 1 от НК и с постановление на наблюдаващия прокурор е задържан за срок от 72 часа. В рамките на няколко часа са извършени редица процесуално-следствени действия, разпитани са няколко свидетели, изискана е необходимата информация от УМБАЛ „Канев“ – Русе, назначени са няколко експертизи.