Русенски магистрати разговаряха с ученици за киберпрестъпленията и опасностите в интернет и социалните мрежи

16 Ноември 2023 г.

Русенски магистрати разговаряха с ученици за киберпрестъпленията и опасностите в интернет и социалните мрежи

 

Магистратите Радослав Градев, прокурор от Окръжна прокуратура – Русе и Мария Велкова, съдия при Окръжен съд – Русе се срещнаха с 45 деца - ученици от шести и седми клас при СУ „Йордан Йовков“. Темата на разговора на срещата, която се проведе на 15.11.2023 г., бе „Децата и киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи.“

Съдия Мария Велкова запозна учащите с устройството на Съдебната система на Република България. Основните принципи в работата на магистратурата и органите, които предотвратяват и разследват престъпления. Специално внимание тя обърна на това, че Република България е правова държава, в която законите трябва да се спазват.

Прокурор Радослав Градев запозна учениците с част от текстове в Наказателния кодекс, които преследват противоправното поведение и разясни особеностите на различните видове киберпрестъпления. Представени бяха принципите на действие на онлайн технологиите, интернет и социалните мрежи. Бе разяснено, че те предоставят много възможности на младите хора да общуват, да придобиват нови умения, да бъдат креативни и да допринасят за едно по-добро общество, но едновременно с това същите крият и опасности, които водят до рискове, свързани с неприкосновеността на личния живот, незаконното съдържание, кибертормоз и злоупотреба с личните ни данни.

Лекторите разясниха как да бъдат различавани фалшивите новини от истинските и как да се предпазим от т.нар. „fishing“ атаки, целящи злоупотреба с лични данни, кражбите на акаунти, а така също и на онлайн тормоз и онлайн речта, изпълнена с омраза сред младежите.

Събитието приключи с отворена дискусия между учениците и лекторите.