Окръжна прокуратура-Русе повдигна обвинение на три лица за участие в организирана престъпна група за търговия с кръв

5 Октомври 2023 г.

Окръжна прокуратура-Русе повдигна обвинение на три лица за участие в организирана престъпна група за търговия с кръв

 

Окръжна прокуратура-Русе наблюдава досъдебно производство във връзка с разследване за противоправни действия на три лица, реализирани в периода май – октомври 2023 г., на територията на гр. Русе. Същите са свързани с престъпно набиране на лица в затруднено финансово състояние и с нисък социален статус, с цел от тях да бъде отнета кръв. Най-често набираните са били мотивирани от извършителите да „дарят“ кръв с обещанието да получат определена парична сума. Понастоящем са установени над 15 такива „дарители“.

По отношение на Н.Н – на 26 години, Р.Х. – на 30 години и М.И. – на 46 години са повдигнати обвинения и същите са привлечени за извършени множество деяния осъществяващи престъплението по чл. 159г вр. чл. 159в вр. чл. 159а, ал. 2 от НК, както и за участие в организирана престъпна група по смисъла на чл. 321 от НК.

Проведеното до момента разследване е установило, че участниците в престъпната схема ежедневно са пребивавали на територията на Центъра за трансфузионна хематология, намиращ се в двора на лечебно заведение в гр. Русе. Те предлагали на роднини на пациенти „съдействие“ за набавяне на необходимото им количество кръв срещу сумата от 300 до 600 лева за една банка. В случай на съгласие от тяхна страна обвиняемите осигурявали донор, който получавал за това малка парична сума от обвиняемите.

От Н.Н, Р.Х. и М.И и от домовете им са иззети множество писмени доказателства, съдържащи данни на лица (в това число и такива за кръвногруповата им принадлежност, телефони номера, адреси и платени суми), картончета с поредни номера от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за конкретни пациенти, мобилни телефони и СИМ карти.

 

Предстои провеждането на разпити на свидетели и установяване на документи свързани с деянието.