Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд обвиняем, нарушил правилата за движение, като шофирал след употреба на наркотици и с превишена скорост, и допуснал пътнотранспортно произшествие с един загинал

4 Август 2023 г.

Окръжна прокуратура – Русе предаде на съд обвиняем, нарушил правилата за движение, като шофирал след употреба на наркотици и с превишена скорост, и допуснал пътнотранспортно произшествие с един загинал

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу  обвиняем,  нарушил правилата за движение по пътищата, като управлявал автомобил след употреба на амфетамин и метаамфетамин и с превишена скорост, и допуснал пътнотранспортно произшествие при което по непредпазливост причинил смърт на 40-годишен мъж (негов спътник) - престъпление по чл. чл.343,ал.3,пр.2,б.“б“,пр.1,вр. чл. 343, ал.1, б. „в”, пр.1 във вр. с чл. 342, ал.1, пр.3 от НК.

Обвиняемият М.Ш.  и пострадалият били близки приятели и работели заедно на строителен обект. Въпреки, че преди това обвиняемият бил употребил амфетамин и метамфетамин, на 17.02.2023 г. около 07,00 часа двамата тръгнали за работа като пътували с лек автомобил „Фолксваген“, управляван от обвиняемия.

При движението си по път гр. Русе – гр. Велико Търново, в землището на гр. Русе, обвиняемият нарушил правилата за движение по пътищата, като не контролирал непрекъснато пътното превозно средство, което управлявал и се движил с превишена скорост от 83,7 км/ч, при максимално разрешена от 80 км/ч. В  резултат на това загубил контрол над лекия автомобил, който напуснал платното за движение и се блъснал в крайпътното дърво. При настъпилото  пътнотранспортно произшествие  по непредпазливост причинил смъртта на Н.  К., който пътувал на предната седалка в автомобила. Деянието е извършено след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин.

Предстои насрочване на делото за разглеждане пред съда.       

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.