Събитие свързано с образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

27 Юни 2023 г.

С инициатива - дискусия „за“ и „против“ наркотиците, проведена на 26.06.2023 год. под знака на Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици, бе закрита Образователната програма: „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2022/2023 година.

Събитието бе проведено в Съдебната палата в гр. Русе, съвместно от представители на Окръжен съд – Русе, Окръжна прокуратура – Русе и Адвокатска колегия – Русе, като участие в него взеха ученици от седмите класове на СУ „Йордан Йовков“ - Русе.

Съдия Татяна Черкезова от Окръжен съд – Русе, заместник-окръжният прокурор Мирослав Маринов, гл.експерт-криминалист при НСлС – г-н Цветомир Петков и председателя на Адвокатска колегия – Русе – г-н Ангел Стефанов запознаха учащите с вредните последици от употребата на различните видовете наркотични вещества. Лекторите представиха по достъпен начин социалните, психологически и физически опасности свързани със злоупотребата на високорисковите наркотични вещества. Споделиха своя опит и акцентираха на необходимостта от засилване на превантивните мерки в борбата с този сериозен проблем. Съдия Черкезова представи правната страна и вида престъпления свързани с употребата и разпространението на наркотици. Изяснени бяха и потенциални вредни последици за социалното и кариерно израстване на злоупотребяващите с наркотични вещества. Негативното отражение върху живота за тези, които участват в търговията или контрабандата на наркотици. Прокурор Маринов и г-н Петков представиха интересни случаи от практиката си свързани с установяването и разследването на такива престъпления и реалните проблеми, с които се сблъскват хората, хванати в капана на пристрастяването. Бяха представени и конкретни ситуации при които са открити наркотици, похватите на контрабандистите, свързани с изработване на тайници в автомобили и използване на „мулета“ – хора, пренасящи в телата си забранени вещества.

Срещата приключи с дебат „за“ и „против“ легализация на наркотиците, в който две групи от по пет ученика изложиха и защитиха всяка от тезите. Дискусията имаше за цел изследване на аргументите за всяка от страните на проблема, насърчаване на младежите да вземат информирани решения и провокиране на активното им участие в инициативи срещу злоупотребата с вещества. Лекторите подпомагаха всеки от отборите в този дебат. И двете страни представиха аргументите си, по интересен и убедителен начин, което е предпоставка за създаване на траен интерес у децата и предпоставя интелектуалното им израстване. Арбитър беше “съдебен състав” от ученици - „съдебни заседатели“, председателстван от съдия Черкезова.

През есента на 2023 год. Окръжен съд – Русе и Окръжна прокуратура – Русе са планирали реализацията на инициативи, с които да подпомогнат формирането на правна грамотност и култура в подрастващите, спазване на законите и ограничаване на негативните модели на поведение.