Окръжна прокуратура – Русе участва в обучение на ученици за изборното законодателство и престъпленията против политическите права на гражданите

26 Октомври 2021 г.

Окръжна прокуратура – Русе участва в обучение на ученици за изборното законодателство и престъпленията против политическите права на гражданите

 

Окръжна прокуратура – Русе взе участие в съвместно обучение с Окръжен съд – Русе на ученици от ХІІ-ти клас на Математическа гимназия „Баба Тонка“, в час по Гражданско образование, което се проведе на 25.10.2021 г. Темата беше свързана със законовата защита на политическите права на гражданите и наказването за купуване и продаване на гласове на изборите. Обучението имаше за цел да разясни на пълнолетните ученици правото да избират народни представители, президент и вицепрезидент на Република България на предстоящите избори. Представени бяха конкретни примери, от практиката на съда и прокуратурата в района, за предотвратяване и разкриване на такива престъпления.

От страна на Окръжна прокуратура – Русе в обучението участва Окръжния прокурор Георги Георгиев, а Окръжен съд – Русе беше представляван от съдия Александър Иванов.

Учениците изслушаха с интерес предоставената им информация и зададоха множество конкретни въпроси.

Темата „Изборно законодателство. Престъпления против политическите права на гражданите“ е една от общо 32-те, включени в Концепцията на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Всеки дванадесетокласник получи екземпляр от Конституцията на Република България и брошури, предоставени от ВСС.