Прессъобщение 15.09.2015

15 Септември 2015 г.

Окръжна прокуратура – Русе уведомява, че на 14.09.2015г. приключи съдебното производство пред Окръжен съд – Русе по делото, внесено срещу Пламен Петров – на 39 години от гр. Русе за убийството на рождената му дъщеря Пламена – на 7 години, извършено на 20.04.2014г. На съд бе предадена и съпругата на Пламен Петров – Емилия Петрова, по обвинение, че не е оказала помощ на детето при непосредствената опасност за живота му.

Разследването по делото приключи за 8 месеца и Окръжна прокуратура – Русе изготви обвинителен акт.

Съдебното производство е проведено по съкратената процедура, но без признание на вината и от двамата подсъдими, а само без разпити на свидетелите и експертите.

С присъда от 14.09.2015г. Окръжен съд – Русе призна за виновни и двамата подсъдими. Пламен Петров за умишлено убийство на рождената му малолетна дъщеря, която е била в безпомощно състояние, като убийството е извършено с изключителна жестокост и по особено мъчителен начин. На Пламен Петров бе наложено наказание доживотен затвор. Емилия Петрова бе призната за виновна за това, че не се притекла на помощ на детето, въпреки непосредствената опасност за живота му от нанесения от баща му побой. Наложено й е наказание пробация, за срок от 6 месеца, която включва и 150 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

Настоящото разглеждане на делото е второ за Окръжен съд – Русе, след като с предишната присъда на Пламен Петров бе наложено наказание 16 години лишаване от свобода, а Емилия Петрова бе оправдана изцяло. След протест на Окръжна прокуратура – Русе делото бе върнато от Апелативен съд – Велико Търново и разгледано отново.