Прессъобщение 10.06.2015

10 Юни 2015 г.

Прессъобщение

     На 22.05.2015г. в съдебната палата в гр. Русе бе проведена среща на Административните ръководители на Окръжна прокуратура – Русе и Районна прокуратура – Русе с представители на Върховния Комисариат по бежанците към ООН (ВКБООН) – г-н Дънкан Брийн – консултант към Бюрото за Европа на ВКБООН, г-н Борис Чеширков – връзки с обществеността към ВКБООН – България и г-н Владимир Панов – асистент по закрилата към ВКБООН – България.
     По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани със защита правата обвиняемите чужденци, задържани под стража по обвинение за незаконно преминаване на границата на Република България. Предоставена бе статистическа информация и бяха обсъждани отделни случаи. Изтъкната бе помощта на структурите на „Български червен кръст“, „Каритас“ и други неправителствени организации при разследването на тези дела. Извършено беше посещение на място в Сектор „Арести“ – Русе, където гостите на прокуратурата имаха възможност да се запознаят с условията в помещенията за задържане и да разговарят лично със задържаните лица.
     На 04.06.2015г. в гр. Русе се проведе втора работна среща, в която участие взеха международният съветник по закрилата към ВКБООН – г-н Шубаш Уости, старши асистента по закрилата – г-н Стойчо Китаев, представител на бежанско-миграционната служба на БЧК и представител на Програмата за правна защита на бежанци и мигранти за Български Хелзинкски комитет, които са партньори на ВКБООН.
     След приключване на дискусиите, работните групи посетиха помещенията на Сектор „Арести“ – Русе, където чуждите граждани са задържани под стража по образуваните срещу тях досъдебни производства. Извършено беше посещение на място в Сектор „Арести“ – Русе, където бяха представени условията в помещенията а задържане и бяха проведени  лични срещи със задържаните лица.
     Гостите изказаха задоволство от доброто сътрудничество с Окръжна и Районна прокуратура гр. Русе.