Прессъобщение 20.12.2019 г.

20 Декември 2019 г.

     Във връзка с информацията за настъпило на 19.12.2019г. в гр. Русе ПТП, при което е причинена смъртта на дете на 1 година, Окръжна прокуратура – Русе уведомява:

     Във връзка с информацията за настъпило на 19.12.2019г. в гр. Русе ПТП, при което е причинена смъртта на дете на 1 година, Окръжна прокуратура – Русе уведомява:

    По случая е образувано досъдебно производство, което се ръководи от Окръжна прокуратура – Русе. С постановление на наблюдаващия прокурор от 20.12.2019г. като обвиняем е привлечен водачът на лекия автомобил „БМВ 316“ Д. Т. Т. – на 43 години. Той управлявал автомобила като неправоспособен водач и след употреба на алкохол с концентрация от 2, 44 на хиляда в кръвта си. От деянието му е причинена смърт на едно лице и средни телесни повреди на други две лица. До момента извършителят е осъждан общо 10 пъти, последно с присъда на Окръжен съд – Пловдив за грабеж, противозаконно проникване в чуждо жилище и изнасилване. Изтърпял е общо наказание от 5г. и 11 месеца лишаване от свобода и е освободен е от затвора през 2015г. По делото са извършени огледи, разпитани са свидетели, изискани са справки, взети са проби от кръв и урина, назначени са медицински експертизи за установяване концентрацията на алкохол в кръвта на водача и преценка за евентуална употреба и на наркотични вещества.  Автомобилът е иззет като веществено доказателство. Обвинението е за престъпление по чл. 343, ал. 4 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години. Обвиняемият е задържан от наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Русе за срок до 72 часа – за довеждането му пред съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Осъществена е координация със Сектор „Арести“ – Русе за откриване на охранителен пост в УМБАЛ „Канев“ – Русе, където в момента обвиняемият е настанен за лечение.