Прессъобщение 13.12.2019 г.

13 Декември 2019 г.

    Окръжна прокуратура – Русе води разследване за опит за контрабанда на хероин през ГКПП „Дунав мост“  

 

        В Окръжна прокуратура – Русе е образувано досъдебно производство за опит за контрабандно пренасяне през ГКПП „Дунав мост“ на високорисковото наркотично вещество хероин, съобщиха днес на брифинг, даден от Георги Георгиев – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Русе, Володя Петров – директор на ТД „Дунавска“ към Агенция „Митници“ и Пламен Петков – наблюдаващ прокурор.

 

        Около 14 часа на 11.12.2019 г. митническите служители по метода за анализ на риска отклонили за щателна митническа проверка лек автомобил „Фолксваген Туаран“ с българска регистрация, управляван от 35-годишен български гражданин от гр. Търговище. При проверката били установени 71 пакета с наркотично вещество, укрити във фабрични кухини, разположени под предните седалки и покрити със специално изработени оловни капаци със заключващи механизми. Общото тегло на наркотика възлиза на 35, 877 кг., а стойността му възлиза на 1 435 080 лева. Водачът на автомобила е задържан, а наркотичното вещество е иззето. Привлечен е в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 242, ал. 4 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева, като е възможно да се наложи и  конфискация на имуществото.

 С постановление на Окръжна прокуратура – Русе е задържан под стража за срок до 72 часа. До момента той е осъждан общо три пъти за други престъпления.

 Разследването се извършва от разследващи митнически инспектори при ТД „Дунавска“ на Агенция – Митници, под наблюдението на Окръжна прокуратура – Русе.