Прессъобщение 04.07.2018 г.

4 Юли 2018 г.

По обвинение на Окръжна прокуратура – Русе  осъдиха мъж за престъпление против паричната и кредитната система

По обвинение на Окръжна прокуратура – Русе, осъдиха мъж, пазил и укривал технически средства, предмети и материали за придобиване на информация за съдържанието на платежен инструмент. За извършеното деяние му е наложено наказание от две години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с четири години изпитателен срок.

Съдът призна Д. В. за виновен за това, че на 28.10.2015 г. в гр.Русе, пазил и укривал оръдия – четец на магнитни ленти на пластики марка „MSRE“ със сериен номер 20130034 и компютърни програми – софтуерни приложения „MiniTools 2.61”, ”MSRE 206” и “PL-2303 USB –TiSerial” за работа с четец /записващо устройство на магнитни ленти на пластики модел „MSRE  206“, „MiniTools 2.61” и “PL-2303 USB –TiSerial”, за които знаел, че са предназначени за подправка на платежни документи по чл.243 ал.2 от НК. Престъпление по чл.246, вр. чл.243 от НК.

 

Към  2014 г. и 2015 г. обвиняемият не работел и се интересувал, как да си набавя финансови средства по лесен, макар и незаконен начин – чрез придобиване на информация за съдържанието на платежни инструменти и информационни данни от такива инструменти. За целта, от различни интернет сайтове  си набавил информация по какъв начин да се снабди и да използва оръдия, които са предназначени за подправка на платежни инструменти, като банкови карти, карти за зареждане на гориво и др. Обвиняемият се снабдил с четец/записващо устройство за магнитни ленти и пластики  „MSRE206“, като имал кабел към него, адаптер и USB-порт, СD-диск, и 5 броя правоъгълни бели пластмасови карти. Освен това, на стационарният му компютър били инсталирани компютърни програми, за  работа с четец /записващо устройство за магнитни ленти.

Във връзка с получено оперативна информация и извършено на претърсване на жилището на обвиняемия били открити технически средства, предмети и материали за придобиване на информация за съдържанието на платежен инструмент, платежни инструменти и информационни данни от такива инструменти.

Присъдата подлежи на обжалване пред АПСВ.