10 Ноември 2017 г.

Прессъобщение 09.11.2017 г.

Сподели

По искане на Окръжна прокуратура – Русе задържаха румънец, издирван от Интерпол  с цел екстрадиция

 

По искане на Окръжна прокуратура – Русе съдът взе  мярка за неотклонение „временно задържане под стража“  до приключване на производството по екстрадиция по отношение на румънски гражданин, издирван чрез Интерпол.

Мунтеан Т. е задържан на 25.09.2017 г., при влизане в Р България на ГКПП „Дунав мост“ – Русе. Основание за това е искане на Интерпол - Берн за задържане на лицето с цел екстрадиция в Конфедерация Швейцария, основано на валидна заповед за задържане, издадена на 15.06.2017 г. от Прокуратурата в Кантон Женева, Швейцария по тяхно наказателно дело.

Престъпленията, за които се издирва са квалифицирани като „проникване в чужда собственост“, „увреждане на собственост“ и „взломни кражби“, извършени на територията на кантон Женева, в периода 05.11.2016 г. – 19.11.2016 г.  Деянията представляват престъпления по НК на Швейцария и по българския НК.        

Налице са предпоставките за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“  с оглед осигуряване на присъствието на лицето в производството по екстрадиция, поискана от компетентните швейцарски власти.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново.