Прессъобщени 27.06.2017 г.

27 Юни 2017 г.

Албанец е задържан по искане на  Окръжна прокуратура-Русе за контрабанда на близо 20 кг наркотик на Дунав мост 1.

По искане на Окръжна прокуратура – Русе, съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 27-годишен албанец.

Окръжна прокуратура – Русе е привлякла Марсел Б. в качеството на обвиняем за  престъпление по чл.242 ал.4 вр. с ал.2 пр.1 вр. с чл.26 ал.1 от НК.

Служители от отдел „Борба с наркотрафика“ задържаха близо 20 кг марихуана в кола на албански гражданин пътуващ през България за Западна Европа.  Автомобилът, марка „Рено“ е спрян за проверка при опит да напусне страната през ГКПП-Дунав мост 1 на 23 юни около 1:00 часа през нощта.  При детайлен оглед в митническото хале инспекторите открили тайник в пода на автомобила. От него са извадени общо 22 пакета, облепени с фолио.  Общото тегло на дрогата е 19.5 кг.  Наркотикът, шофьорът и автомобилът са задържани. По случая Окръжна Прокуратура Русе образува досъдебно производство. С постановление на наблюдаващ прокурор трафикантът е задържан за 72 часа до довеждането пред съда.

Съдът прие доводите на прокуратура, че от  доказателствата по делото е видно, че са налице всички законови предпоставки за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на обвиняемия. От събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието.  Лицето е привлечено като обвиняем, за престъпление за което предвиденото в закона наказание е  лишаване от свобода от 15 до 20 години и  наказание „глоба“ в размер от 200 000 до 300 000 лв. Събраните досега доказателствата по делото сочат, че  съществува реална опасност той да извърши друго престъпление или да се укрие. Албанският гражданин само  преминавал  през Р България  и няма нито адресна регистрация, нито постоянен адрес тук.

Определението на Окръжен съд – Русе подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.